Grönt kort

Ta “Grönt Kort” för att få tävla

Alla som tävlar, från inbjudningstävling (dvs när flera klubbar är inbjudna att tävla) och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.
För att tävla med egen häst måste du ha ett eget grönt kort det året du fyller 14 och en ansvarig medföljande vuxen måste ha grönt kort när du är yngre.

För mindre tävlingar som Pay & Jump eller Klubbtävlingar räcker det att du tar “Mini-grönt-kort”, men det gäller bara här, på ARS-tävlingar.

pay jump

Mini-Grönt-Kort

Tävlar du ridskolehäst eller ponny på P&J eller klubbtävlingar vill vi att du är med på vår utbildning “mini grönt kort”. Här lär du dig de grundläggande tävlingsreglerna samt hur du tar god hand om dina tävlingskamrater både två och fyrbenta.

Utbildningen “mini-grönt kort” hålls två gånger per år i samband med teoriveckan. Då kan alla våra elever på ridskolan vara med, anmälan sker på listorna för teoriveckan som sätts upp i stallet. Maila gärna ridskolan på alingsasrs@gmail.com vid frågor.

Grönt kort

För alla tävlingar större än våra egna klubbmästserskap behöver du gå hela den stora kursen för Grönt Kort. ARS ordnar Grönt kort kurs varje år, oftast i januari. Kontakta alingsasrs@gmail för intresseanmälan!

Grönt kort-kursen består både av två delar: en utbildningsdel på webben och fysiska träffar med kursledare. Den digitala delen på webben ska vara klar och godkänd minst 5 dagar innan den fysiska träffen. 

Testerna innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen.
Inför kursen krävs att du har vissa förkunskaper, som tex att kunna rida med god sits, balanserat och följsamt i samtliga gångarter, binda upp hästen i säkerhetsknut, genomföra en lastning, visitera hästen, och liknande. 

rosetter

Du hittar mer information om Grönt kort på Ridsportsförbundets hemsida